News

Türkiye’den Rusya’ya İhracatı Yasak Ürün Listesi İddiası Gündemde!

Supet

Reuters ajansının yayınladığı iddiada Türk makamlarının Rusya’ya ihracatı yasaklanan mallar listesini, resmen kamuoyuna duyurmaksızın şirketlere dağıttığı belirtildi. 1 Mart tarihinden bu yana Türkiye’nin Batı yaptırımlarına tabi malların geçişini durdurduğu, bunun nedeni olarak ise Batı’dan gelen kısıtlayıcı önlemlere uyması baskısı kaynaklı olduğu vurgulanmıştı.

Reuters’in İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği Başkanı Çetin Tekdelioğlu’na dayandırdığı haberinde, Türk makamları Rusya’ya ihracatı yasak malların olduğu bir listeyi şirketler arasında dağıttığı belirtildi. Tekdelioğlu, yasağın 1 Mart’ta yürürlülüğe girdiğini belirtirken aynı zamanda Ankara’nın yaptırım uygulanan malların Rusya’ya geçişini yasakladığı ve adı belirtilmeyen iki kaynağında bu durumu doğruladığı belirtildi.

Ayrıca bir AB temsilcisi ajansa, Türkiye’nin Avrupa Komisyonu’na Mart ayının başından itibaren Avrupa, ABD veya İngiltere yaptırımlarına veya ihracat kontrol önlemlerine de tabi olan malların Rusya’ya gönderilmeyeceğine dair sözlü garanti verdiği iddia edildi. Bu haber Rus medyasında da geniş yer buldu. İlk olarak 9 Mart tarihinde Kommersant FM radyosu, Lojistik sektöründen temsilciliklere atıfta bulunurken Türkiye’nin yaptırımlara tabi malların geçişini durdurduğunu aktarmıştı. Rus resmi makamları ise konuyu Türk yetkililer ile görüştüklerini belirtti. Ankara’dan ise konu ile ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmadı.