News

Avrupa Birliği Yeni Rusya Yaptırım Paketini Açıkladı!

Supet

Avrupa Birliği Ukrayna – Rusya savaşının birinci yılında Moskova’ya yeni bir yaptırım paketini açıkladı. Savaş süresince Avrupa Birliği Rusya’ya yeni paket ile birlikte 10. Yaptırım Paketini uygulamış olacak. Yeni yaptırım paketi ticaret yasakları, sivil ve askeri amaç ile kullanılabilecek ürün ve teknolojilere ihracat kontrollerini içerdiği açıklandı.

Avrupa Birliği Konseyi savaşın birincı yılının tamamlanmasının ardından Moskova’ya karşı yaptırımlarına devam ediyor. Üye ülke onayları ile kabul edilen yaptırım paketi 87 kişi ve 34 kuruluş AB yaptırım listesine dahil edildi.

10. Yaptırım Paketi dahilinde Rusya’nın askeri ve teknolojik gelişimine katkıda bulunan çift kullanımlı ve ileri teknolojik ürünlere de yeni ihracat kısıtlamaları getirildiği belirtildi. Bu kısıtlamalar dahilinde İHA, füze, helikopter gibi çeşitli Rus silah sistemlerinde kullanılan elektronik bileşenlerin yanı sıra belirli nadir toprak elementler ve termal kameralarda yaptırım listesine dahil edildi.

Yaptırım paketi devamında ağır vasıta ve yedek parça, çeşitli özel araç, römork, jeneratör, dürbün, pusula, vinç, forklift gibi inşaat araçları, elektronik, makine parçaları, pompa, metal işleme makineleri ve havacılık sektöründe kullanılan ürünlere de ihracat yasağı getirildi.

Avrupa Birliği Konseyinin açıkladığı yaptırım paketinin devamında Rusya’ya yüksek gelir sağlayan bitüm, asfalt ve sentetik kauçuk gibi ürünlerin de ithalatı yasaklanırken, Rus vatandaşlarının AB ülkelerinin kritik altyapı şirketlerinin yönetimlerinde çalışmalarına yasak getirildi.

Yaptırım paketinin son bölümünde üye ülkelere Rusya Merkez Bankasının dondurulmuş varlıklarına yönetlik yeni raporlama yükümlülükleri getirilirken, AB ile Rusya arasındaki doğrudan veya üçüncü ülkeler üzerinden yapılan uçuşların önceden bildirim zorunluluğunun altı çizildi. AB tarafından onaylanan ve açıklanan paketin son bölümünde iki Rus medya kuruluşuna da yayın yasağı getirildiği açıklandı.