News

Alsancak Limanı Satıldı İddiası

Supet

Türkiye Varlık Fonu’na 2017 yılında devredilen İzmir Alsancak Limanı, 2021 yılında Varlık Fonu ile liman ve lojistik yatırımları yapma amacı ile stratejik ortaklık anlaşması imzalayan Abu Dhabi Port tarafından satın alındığı iddia edildi.

Çeşitli kaynaklardan alınan bilgilere göre Abu Dhabi Port ile prensipte el sıkışıldığı ancak resmi olarak henüz bir açıklamanın yapılmadığı belirtildi. Izmir’in merkezinde yer alan ve çok değerli bir konuma sahip olan İzmir Alsancak Limanının işletmesi TCDD’de bulunuyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğü istatistiklerine göre limanda 2023 yılı Ocak – Mayıs döneminde yaklaşık 126 bin TEU konteyner elleçlendi.

2021 yılı Kasım ayında AD Ports Grubu ve Türkiye Varlık Fonu, liman geliştirme ve operasyonları için büyük yatırım projelerini koordine etmek için bir anlaşma imzalanmıştı. Anlaşma AD Ports Grup CEO’su Mohamed Juma Al Shamsi ve Türkiye Varlık Fonu CEO’su Salim Arda Ermut tarafından imzalanmıştı.

Özelleştirmesi tam bir yılan hikayesi olan limanda özelleştirme programı 2004 yılında başlamış ve 2007 yılında ihaleye açılmıştı. İhaleyi 1 milyon 275 milyar dolar bedelle Hutchison, Global ve EİB konsorsiyumu kazanmıştı. Özelleştirme sonrasında açılan yürütmeyi durdurma ve ihalenin iptali yönündeki davalar sonucunda kazanan grup ihaleden vazgeçmiş ve limanın özelleştirilmesi gerçekleşememişti. 2012 yılında tekrar ihaleye çıkılmasına rağmen bir sonuç alınamamıştı.

2006 yılında kurulan AD Ports Group’un bir parçası olan Abu Dhabi Ports yaklaşık 2 bin 500 çalışanı ile BAE’de 10 liman ve terminalin sahibi ve işletmecisi. Grup birinci sınıf limanlar, sanayi bölgesi ve lojistik tedarik zincirlerinden oluşan entegre bir portföy aracılığı ile küresel ticareti yönlendirmeyi hedefliyor.